18 tips voor wél helpende gedachtes en handelingen

Gedachten die jezelf in de weg zitten… iedereen herkent dit vast in meer of mindere mate. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet voor je om je eigen gedachten je niet langer in de weg te laten zitten.

Als je met je paard in een vervelende situatie zit is het makkelijk om je te laten leiden door niet helpende gedachten. De zogenaamde saboterende gedachten zorgen er voor dat jij in je comfortzone zit, je geen gevaarlijke dingen doet en daarmee dus veilig blijft. Maar wat gebeurd er nu als je saboterende gedachten zo groot worden dat je niet meer kunt doen wat je graag wilde?

opstappen

Het overkwam mij zelf ook. Na een aantal ongelukjes met opstappen werd dat een probleempje wat ik niet wilde erkennen. Ik dacht kom op, je helpt zo veel mensen met angst problemen… je kunt jezelf hierin helpen. Ik praatte mezelf regelmatig op paarden, maar op een goede dag lukte dat niet meer. Mijn saboterende gedachten bleven maar zeggen “als je je voet van het krukje haalt ben je overgeleverd aan dit enorme dier die toch wel gaat doen waar die zelf zin in heeft” en toen dit gebeurde bij een merrie die 7/8jarige kinderen leert paardrijden… wist ik dat ik écht een probleem had. Want het paard, die was het probleem niet.. mijn gedachten hadden mijn lichaam overgenomen…

Ondanks dat ik in theorie dus goed wist en weet wat je hiermee kunt doen, kon ik mezelf niet helpen. Althans niet blijvend helpen… Ik had iemand nodig die mij hierin kon begeleiden, die vanaf de grond mee kon kijken, vanaf een afstandje.. wat gebeurd er? Hoe gaat het in je lichaam? Wat zegt je hoofd? Het ging vooral over een stuk bewustwording.

Met bewustwording over je eigen patronen, kun je je patronen ook gaan verleggen/veranderen. Deze bewustwording kun je jezelf niet geven, want je onderbewuste zijn, die dingen gewoon doet zonder er eerst heel erg over na te denken, heeft op dat moment de regie. Die gaat vanuit een natuurlijk instinct, of aangeleerde patronen uit het verleden, gewoon handelen. Die zet dingen in werking waar je weinig tot geen controle over lijkt te hebben. Maar is dat eigenlijk wel zo? Of kun je je onderbewuste zijn, je patronen ook als het ware herprogrammeren?

Je saboterende gedachten werken eigenlijk als een vriendmechanisme (die op dat moment voor de doelen die je hebt gesteld niet zo vriendschappelijk lijken, maar je wel veilig houden.) Het is een overtuiging die in je onderbewustzijn zit opgeslagen, en wat een lastig patroon is om zelf te doorbreken. Deze vriend heeft namelijk wel het beste met je voor, maar wel binnen gestelde grenzen die je jezelf hebt opgelegd, wat je standaard patronen zijn, wat er in je opvoeding ingestopt is, maar vooral een plek waar jij je veilig voelt.
Soms wil je echter graag iets doen, zoals in mijn geval zonder spanning opstappen, waarbij je vriendmechanisme blijft zeggen, weet je dit wel zeker? Weet je nog, die vorige keer? Toen ging het maar weer net goed he? Of weet je nog die keer, 6jr geleden… je arm zat in het gips.. je hebt nu een kind.. hoe ga je daarvoor zorgen?


Dit vriendmechanisme helpt je meestal om veilig te blijven,
maar je kunt deze ook leren om buiten de gestelde kaders je weer veilig te laten voelen.
Kaders kun je nl oprekken, maar door er heel hard en ruw mee om te gaan scheur je ze ipv dat je ze oprekt.

De belangrijkste tip is dan ook… Doe het voorzichtig, langzaam en in kleine stapjes en doelen!
Naast deze tip heb ik nog enkele andere tips die in meerdere spannende situaties kunnen worden ingezet.


De tips die mij, en een groot aantal van mijn klanten hebben geholpen zijn

  1. Denk niet! “Kom op, dit is geen echt probleem ik moet gewoon doorzetten” of “Ik moet gewoon strenger worden”. Ik moet…. Nee je moet niks en je moet zeker niet “gewoon”… want als het gewoon ging, had je nu niet de situatie waarin je terecht gekomen bent…
  2. Zoek hulp van iemand die begrijpt wat er gebeurd, iemand die je bij de hand kan nemen en zegt “ik snap dat dit lastig voor je is, maar zullen we eens 1 stapje buiten je comfort lijntje zetten… een halve stap per keer is ook een stap vooruit”, die jou kan begeleiden naar bewustzijn over je handelingen, over je gedachten en deze ook kan ombuigen naar positieve, helpende gedachten.
  3. Als je naar je spannende moment/situatie gaat, leg je focus dan eens op je ademhaling. Stop gerust even om samen adem te halen. Een paard reageert erg natuurlijk op jouw ademhaling. Wanneer een paard merkt dat jij stopt met ademhalen, dat het stagneert of dat je ademhaling hoog en kort blijft zal deze automatisch denken “ojee gevaar!” en daar ook naar handelen.
  4. Kun jij je lichaam scannen om te kijken waar spanning zit? Door beweging kun je deze spanning afvloeien. Uiteraard is het handig hier de juiste hulp bij de krijgen, maar als je voor jezelf al weet waar deze spanning zit kun je gerichter hulp vragen. Een focuspuntje voor jezelf, maar hang er Geen oordeel aan. Neem het ter kennisgeving van je lichaam aan.
  5. Wat doet het met jou als je gedachten naar je voeten gaan? Je focuspunt ligt op je voeten, wat voel je? Hoe loop je? Hoe zit je voet in de beugel? Kan ik nog bewegen met mijn tenen? Probeer deze gedachten open te houden en niet veroordelend naar jezelf.
  6. Kijk naar jezelf zoals je naar een ander kijkt. Vaak hebben we voor anderen veel meer compassie dan voor onszelf. We zijn streng voor onszelf, en het moet altijd maar beter. Als dat voor een ander niet geldt, waarom dan voor jezelf wel?
  7. Breek alles op in kleine stukjes, wees je bewust van de kleinste vooruitgang.
  8. Ontdek het eerste allerkleinste teken waar bij jou de spanning zich gaat uiten, daar zit ook je weg naar de oplossing. Is dit een punt in de bak of bij een handeling? Begint het bij spanning bijvoorbeeld in je buik, je arm of je been? Of is het bij je ademhaling?
  9. Heb vertrouwen in het proces, dat zal niet alleen maar in 1 rechte lijn gaan. Een proces kent altijd een op en neergaande beweging. Focus je daarom op de mooie hoogtes, het uitzicht, de frisse lucht die je daar kunt inademen. Als er een dalletje komt zal deze minder diep zijn dan de vorige én daar zit je groei.
  10. Geniet van wat wel is, maar ga je leerpuntjes niet uit de weg.

Wat zijn nu wel helpende gedachten?

Het is nl makkelijker om in je negatieve gedachten te blijven hangen dan in je positieve gedachten. Want waarom kan ik dit niet? En je kijkt om je heen en je ziet dat niemand een probleem lijkt te hebben behalve jij.

Mag ik je een geheimpje vertellen? Heel veel mensen ervaren problemen met hun paarden, maar het word vaak bestempeld als “het hoort erbij” of “ja maar het is nu eenmaal een merrie” Dit zijn voor hun helpende gedachten, want zo kunnen ze omgaan met de situatie. Maar is dit een blijvende oplossing? Een oplossing waar paard én eigenaar gelukkig van kunnen worden op de langere termijn?

Het is super goed dat je in ziet dat je een probleem hebt, en of dit nu een fysiek aanwezig probleem is, of een probleem in je gedachten, dat maakt niet uit.

Hiernaast zie je een foto van Fayrouche en mij… Een beeld wat precies laat zien hoe het er in mijn hoofd uit zag…
Het beeld van wat ik wilde… zo ver weg, zo klein… En als je naar de voorgrond kijkt… zie je wat we nu bereikt hebben. Alleen opstappen… Iets wat zo ver weg leek… ligt na bloed, zweet en tranen.. geloof me.. heel veel tranen… dichterbij dan ik had durven geloven…

Paardenoortjes

Als je je bewust bent van het feit dat er iets niet goed gaat, kun je ook de weg openzetten naar een oplossing.

8 tips om helpende gedachten te leren maken,
saboterende gedachten te leren herkennen.

  • Let goed op je lichaam. Kun je je spieren ontspannen of zijn er gespannen spieren? Dit is puur een bewustwordingsoefening. Als je gespannen spieren ervaart, probeer deze dan in eerste instantie eens los te schudden, een stukje verder te wandelen en nog eens je lichaam te scannen. Gespannen spieren geven een gespannen paard. Let op: Hier tegen jezelf zeggen dat je “gewoon even moet ontspannen” gaat het tegenovergestelde effect hebben.
  • Hoe gaat het met je ademhaling? Adem je überhaupt nog wel functioneel? Een hoge ademhaling geeft meer spanning in je eigen lichaam, maar daarmee ook naar je paard.
  • Zoek een focuspunt. Een punt waar je heen wilt gaan, bijvoorbeeld een pion of een paal, een boom of een ander dier…
  • Je focuspunt kan ook een visualisatie zijn. Een visualisatie van wat je graag wilt bereiken, hoe je graag wilt zien dat het gaat. En stuur daarbij gerust je saboterende gedachten even op vakantie. Want wat je voor ogen hebt kún je écht bereiken!
  • Zet je hoofd aan het werk met andere taken. Tel bijvoorbeeld eens de planken van de bakrand. Hoeveel palen staan er rondom de bak/in de wei? Wat is 2+2? Probeer wel taken te verzinnen die je in de situatie houden. Gedachten als “wat zullen we vanavond gaan eten?” is ook een goede taak om je bezig te houden met iets anders, maar niet erg helpend. Door in de situatie te blijven met je gedachten, maar het toch een andere taak te geven dan te focussen op hetgeen zo spannend is, geef je je lichaam (en je onderbewuste zijn) de kans te ervaren dat het anders kan. Zo verander je je patroon.
  • Als je wandelt met je paard, wees je dan eens heel bewust van je voeten. Welke beweging maken deze? Blokkeren ze ergens? Of is het een soepele beweging? Loop je meer op je tenen, je hakken, je binnenkant of je buitenkant?
  • Hang geen oordeel aan je observaties, maar bekijk het met een open blik. Wát gebeurd er? En zeg tegen jezelf “het is fijn dat ik dat nu bewust weet”. Als je nl weet waar eventuele blokkades zitten kun je ook gemakkelijker hulp vragen!
  • En onthoud… Ik ben niet alleen. Ik ben niet de enige met dit probleem. Ik ben net zo goed als die ander, misschien wel beter… omdat ik erken dat er ergens een blokkade zit ipv het te ontkennen of weg te drukken. Alles wat je aanpakt kun je verbeteren, alles wat je wegstopt… komt vroeg of laat toch wel weer naar boven en vaak nog heftiger dan de eerste keer.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Kun je me laten weten wat het voor jou doet? Ik ben erg benieuwd naar de reacties.
Oja en een discussie of kritische noot mag uiteraard maar houd het wel vriendelijk en respectvol naar elkaar.

Wil je hier hulp bij? Kijk eens naar de mogelijkheden wbt trainingen zowel online als offline. Theorie én praktijk of een combinatie van!
Alle lessen die aangeboden worden zijn zeer geschikt om deze tips in de praktijk te gaan brengen. Je kunt dus kiezen wat het beste bij je past.
Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden

Plaats een reactie