Terugblik op 2023 – Deel 1

|

Mieke Wind

Het besef dat er nog 4 donderdagen over zijn dit jaar…
Het maakte dat ik alvast wilde terug kijken op een geweldig jaar.. wat voor mooie dingen er gebeurt zijn.. Want wat er niet goed ging, dat onthoud je maar al te goed.. Wat er wel goed ging, ben je toch sneller weer kwijt. Ik besloot dus mijn facebook account door te scrollen… En dit… zijn mijn hoogtepunten van het eerste kwartaal…


Het jaar trapte ik af met een gedeeld bericht over “Soms ben je gewoon niet goed genoeg”. Dat klinkt wel als een harde boodschap.. maar wat ik er uit mee genomen heb is de inspiratie om… Meer mensen leren kijken, naar wat biomechanisch ook haalbaar is voor je paard. Door te kijken naar wat je paard wel kan, zijn balans, motivatie, coördinatie en mentale balans te herstellen ga je hele mooie en uiteindelijk snellere resultaten bereiken. Vooral op de langere termijn…
En lukt het je niet.. grijp dan niet naar hulpteugels en andere hulpmiddelen om te verbloemen dat je het eigenlijk niet zelf kunt. Grijp dan liever naar een goede instructeur die je leert hoe het ook kan. Met plezier voor jezelf en je paard, toch een gezond (sport) paard trainen die mooi in de spieren komt én in balans is, zowel mentaal als fysiek…

Op de socials zien we veel filmpjes voorbij komen, waarbij het eindresultaat er altijd goed uit ziet, maar wat we niet zien… zijn de struggles waarmee ze daar gekomen zijn. Die zijn natuurlijk op social media nouja.. bijna verboden.. Het moet allemaal leuk en goed gaan.. maar soms… gaat het gewoon even niet goed en dat is geen zonde. Een training van een paard en die van jezelf is altijd 1 die gaat met ups en downs… De downs zijn niet minder waard dan de ups. Want van de downs.. leer je misschien nog wel veel meer…

Als je je doel maar niet vergeet, houd je doel in het oog, weet waar je heen wilt en hoe je dit wilt bereiken en lukt dit even niet? Knip dan je doelen in kleinere stukjes op, zo kun je jezelf vaker een schouder klopje geven over hoe goed jullie bezig zijn!

Trailerladen

Ook dat deden we regelmatig in het eerste kwartaal… 1 paard of eigenlijk eigenaresse die me erg is bijgebleven is degene die zei “ja maar ooit wil ik alleen weg kunnen” en toen bleek ooit… diezelfde dag, na een training van 45minuten… Dat was een gouden training, alles klopte.

Lessenreeks en routes

Dit jaar startte ik met een super leuke lessenreeks op de manege in Ulrum. Een lessenreeks gericht op groei zowel op de grond als onder het zadel. Het werden 3 lessen met elk hun eigen onderwerp. Clinic 1 was: “Grondwerk, wat is het en wat kun je er mee?” Daarna een clinic Houding en zit van de ruiter, en als afsluiter een clinic cavaletti training. Hoe maak je je dressuurtraining nou leuker voor jezelf en je paard? Ik had voorgenomen om dit afgelopen jaar meer lessenreeksen te doen op meerdere maneges, maar helaas… het is er niet echt van gekomen.. Op het wensenlijstje van 2024 dan maar!

Daarnaast reed ik ook weer mooie routes, met nieuwe mensen en bekende gezichten en combinaties. Van het oosten van Groningen tot het westen van Friesland, tot aan Zwolle, Emmen en Enschede aan toe wisten ze mij te vinden om hun te helpen.

Het was ook alweer 2jaar geleden dat ik mijn eerste Franklin ballen kocht.. en daar ben ik nog steeds erg blij mee. Het helpt ruiters met zoveel meer inzicht verder te kunnen rijden, ook al zijn ze in eerste instantie best wel erg confronterend..

Eigen ontwikkeling en lessen om weer meer mensen en paarden te kunnen helpen…

Naast het helpen van andere mensen met hun paarden, mocht ik ook op een relaxte manier op stap met mijn eigen topper… Wat is het fijn als je gewoon met de trailer op stap kunt, naar een trainings weekend kunt gaan… en daar je doel, dubbel en dwars kunt behalen. Mijn doel was, op het eerste oog niet super hoog gegrepen.. nl veilig opstappen en een rondje rond stappen.. Maar voor ons, was en is dit écht een grote stap geweest. Niet alleen het trailerladen ging niet soepel, het vervoeren sowieso niet. Ze kon niet blijven staan in de trailer en dat was nu verleden tijd. Ze stapt zelf de trailer op en vind het nog steeds erg spannend, maar per keer dat we gaan beseft ze dat het eigenlijk ook wel leuk is wat we gaan doen. Daarnaast bouwt ze sowieso erg snel spanning op en daar werken we aan, juist door laagdrempelige uitstapjes uit te zoeken. Zo ligt er geen druk op mij, niet op haar.. en kunnen we doen wat wij denken dat we aan kunnen.

Naast de groei met Fayrouche startte ik ook met de verdieping in de Chinese geneeskunde en startte ik met de opleiding kruiden geneeskunde aan de oxrider academy. Het was een super interessante en leerzaam jaar. Weer ontzettend veel nieuwe inzichten én ik ga dit vanaf volgend jaar ook echt inzetten voor jullie en jullie paarden! Naast de chinese kruiden heb ik me ook wederom verdiept in bodywork technieken zoals masterson en myofasciale technieken. Wat worden de paarden hier toch heerlijk ontspannen van..

Naast deze ontwikkelingen met de paarden… kwam Annelies op mijn pad in Februari, waarmee ik later het jaar enkele masterclasses heb gedaan, maar ook waar ik elke 14 dagen mee doe aan haar mastermind om zo samen met andere ondernemers te praten over ondernemersproblemen en oplossingen. Super inspirerend en waarmee je ook echt weer verder kan. Ik heb super leuke, krachtige ondernemers leren kennen. In een groep waar kwetsbaarheid ook een plek mag hebben. Ik houd elke woensdagavond vrij om hier bij te kunnen zijn.

Ik vond het interessant om zo in het eerste kwartaal van 2023 te duiken en zo juist de hoogtepunten weer even te belichten.
Ik ben benieuwd naar jullie hoogtepunten.


Plaats een reactie