Gedragsproblemen

Je ervaart met je paard problemen in de communicatie. Dit uit zich in ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag kan iets kleiners zijn waarbij je woorden gebruikt als “hmm dat zit me niet helemaal lekker” maar het kan ook gevaarlijk en groots gedrag zijn waar je echt niet meer omheen kunt.

Je moet actie ondernemen, je paard heeft je duidelijk wat te vertellen, maar wat dan? Ik kan jullie helpen om een antwoord te vinden op die vraag.

Obstakels of ongewenst gedrag is een vrij groot begrip. Je kunt hier mogelijk van alles bij bedenken en vaak hebben alle uitingen 1 oorzaak.

Als je bij de oorzaak aan het werk gaat, zul je zien dat de uitingen ook steeds meer gaan vervagen. Als je alleen bij de uitingen gaat werken, komen er steeds meer want de oorzaak van waarom je paard dit gedrag laat zien, gaat niet weg dus je paard gaat het op een andere manier proberen duidelijk te maken aan je.

Wat zijn die uitingen


 • Niet mee lopen
 • Steeds weer voorop lopen
 • Schrikken
 • Spanning
 • Niet kunnen stilstaan

 • Rennen / te voorwaarts
 • Geen aandacht voor de ruiter
 • Schrikken
 • Spanning
 • Niet stilstaan met opstappen

 • Je figuren zien er anders uit dan de bedoeling is
 • Je oefeningen gaan niet zoals gewenst
 • Je hulpen lijken niet aan te komen

Er bestaat een oplossing, waardoor jullie samen weer plezier kunnen hebben.
Samen aan het werk kunnen, zonder angst of frustratie.

Een succesverhaal valt of staat met tijd

Om het ongewenste gedrag om te keren naar gewenst gedrag is tijd nodig. De methode die ik gebruik gaat echt naar de oorzaak van jullie probleem om deze zo fundamenteel op te lossen. Je krijgt handvaten waar je de rest van je leven op kunt terugvallen en je leert kijken naar wat wil mijn paard mij eigenlijk vertellen met dit gedrag? Zo blijf je dus je leven lang eigenlijk “in de leer”, maar dan zonder gevaarlijk gedrag!

We gaan samen op zoek naar een manier/methode, een communicatie taal die voor jullie beiden werkt. Ik ben wat dat betreft meer een coach dan een echte instructeur in deze, want ik laat je nadenken over de te nemen stappen zodat je ook altijd weer terug kunt vallen op je eigen natuurlijke keuzes. Natuurlijk begeleid ik je hierin om je bewust te laten worden van deze keuzes en ze in te kunnen zetten om ten goede te laten komen van jullie verstandhouding.

woman riding on horse near trees
person holding snout of a horse

Probleem of gedrag?

Hoewel ik liever niet in problemen spreek, omdat ik denk dat gedrag de enige manier is waarop een paard kan spreken. Het paard spreekt geen Nederlands of Engels, maar kan wel degelijk communiceren. Dit doen ze door middel van gedrag – actie-reactie – maar ook aangeleerde patronen die (on)bewust beloond zijn. Deze patronen kunnen jou als mens of misschien je staleigenaar wel tot waanzin drijven, zeker als je niet weet wat de oorzaak is van het gedrag.

Het woord problemen geeft voor mij ook de lading dat het mogelijk niet meer op te lossen is. Ik spreek daarom liever over uitingen en obstakels. Obstakels kun je namelijk overwinnen en als je dat samen doet dan wordt de band sterker en sterker. Zo worden ook jij en je paard weer een echt team! Een team met sterke en duidelijke communicatie waardoor het gedrag niet meer nodig is. Je leert luisteren bij de kleine signalen die je paard je geeft en zo verdwijnt stukje bij beetje het ongewenste gedrag.

Werkwijze

Ik heb mijn eigen methode gemaakt vanuit de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat niet 1 methode de waarheid in pacht heeft. De onderliggende gedachte van een methode kan heel goed zijn, maar als het niet past bij wat jij en je paard nodig hebben dan gaat het nooit fundamenteel dingen oplossen.

Wat we dan wel gaan doen is:

 • Bewustwording van het gedrag → Waarom doet mijn paard zo?
 • Hoe is onze communicatie? Komt dat wat ik wil zeggen ook zo over bij mijn paard?
 • Handvaten om samen een heldere communicatie te ontwikkelen.
 • Begeleiding van mijn kant uit, ook tussen onze afspraken in!

We gaan dit vanuit een positieve hoek benaderen, zonder vooroordelen, zonder verwijten (ook vooral naar jezelf! ) gaan we als een open, nieuw boek de hoofdstukken herschrijven. En we gaan er een beter boek van maken. Alles wordt opgebouwd in kleine stappen, zodat ze behapbaar en duidelijk blijven. Gaat een stap voor jullie al heel makkelijk? Dan kun je sneller doorgaan naar de volgende. Vind je een stap lastig? Of vind je paard het lastig? Geen probleem, dan herhalen we dat gewoon nog eens!

Paardenoortjes

Traject opstarten

We starten een eerste les altijd met een 90 minuten les, zodat ik rustig je verhaal kan aanhoren, je paard kan bekijken, jullie communicatie kan zien en de eerste handvaten kan aanreiken waar je mee aan de slag kunt.

Dat doen we eerst samen, maar er zal ook huiswerk bij zitten waar je mee aan de slag kunt tot de volgende training.

Denk jij nu…

Dit is wat voor ons!