Chinese kruiden

Vage chronische klachten zijn vaak lastig te achterhalen. Ze duren al lang en vaak wordt ook gezegd “leer er maar mee leven” of “hier kunnen we niks mee”. Vanuit de 5 elementen leer en de TCM kijk je meer naar de patronen die achter de klachten zitten en zo pak je de veroorzaker bij de kern aan.

De oude oosterse geneeswijze is een zeer vooruitstrevende manier geweest van geneeskunde, of beter gezegd; door het zelf helende vermogen van het lichaam te ondersteunen, word je in principe niet ziek. Je lichaam is in staat om veel dingen zelf op te lossen. Hierbij zijn natuurlijk uitzonderingen en niet alles is te genezen, helaas…
Op het moment dat je wel ziek wordt, heeft eigenlijk de geneesheer (vanuit de oosterse geneeskunde) zijn werk niet goed gedaan.

Chinese kruiden


  • Klachten bekeken vanuit de 5 elementenleer
  • Onduidelijke klachten
  • Toepassing van de originele TCM
  • Originele Chinese kruidenformules
  • Samengesteld door de Natuurapotheek

Oosterse geneeswijze

De oosterse geneeswijze is veel ouder dan de westerse geneeskunde. En waar de westerse geneeskunde heel erg concentreert op acute dingen, ze verschrikkelijk goed zijn in materie als kanker en daarin echt vooruitstrevend zijn, is de oosterse geneeskunde meer gericht op het chronische, maar vooral ook het voorkomen van klachten.
Ik ben ervan overtuigd dat door deze te combineren we veel meer vage klachten kunnen behandelen dan wanneer we slechts met 1 bril blijven kijken. Ik vind het belangrijk om zo breed mogelijk te kijken naar het gehele plaatje, het gehele systeem.

We kijken naar het lichamelijke, het brein en de geest als 1 geheel en noemen dit een systeem. Een systeem is opgebouwd uit allerlei kleine bolletjes welke met elkaar communiceren, maar ook om jouw systeem heen zijn andere mensen, structuren, systemen. Jouw systeem is continu in gesprek/communicatie met deze andere systemen. Omdat deze communicatie zo in elkaar over gaat, ga je zien hoeveel invloed de systemen om jou heen hebben op jouw eigen lichaam, geest, gemoedstoestand enz. Maar dit geldt niet alleen voor ons als mens. Dieren hebben ook een systeem waarbij lichaam en geest, 1 zijn.
Je kunt je voorstellen hoe belangrijk het is dat er op deze communicatie lijnen geen blokkades komen, want waar net als in de echte wereld communicatie zeer belangrijk is om alles te laten functioneren, geldt dit ook voor jou (of die van je dier) systeem

Vanuit de TCM zeggen we dan ook: “1 symptoom maakt geen syndroom”. Het is altijd van belang om het hele systeem te bekijken en te ontdekken waar deze geblokkeerd raakt. Met een open blik, zonder oordelen kijk ik naar het hele verhaal, het hele plaatje om zo tot de kern te komen.

person holding black and silver hand tool


Werkwijze

Om voor de klachten waar jij of je dier mee kampt de kern te vinden is het voor mij noodzakelijk om veel informatie te ontvangen. Hierbij speelt echt alles een rol, ook de dingen waarvan jij denkt “nah dat is zo klein” of “dat is maar soms dat het me opvalt” of “ze hebben gezegd dat dat bij mijn dier/bij mij hoort en niet te veranderen is”.

Het is belangrijk dat je het verhaal zo compleet mogelijk op schrijft. Ik ga voor je aan de slag en daar ontvang je een verslag van. Aan jou dan de keuze of je je hierin kunt vinden en of je wilt doorgaan met het inzetten van de kruiden. Vanaf dat moment hebben we op regelmatige basis een telefonisch consult om te beoordelen hoe het nu gaat, of de klachten veranderen/verslechteren of verbeteren.

Doordat deze vorm van geneeskunde echt een ui gaat afpellen kan het zijn dat er andere klachten voor terugkomen. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar ook logisch. Het lichaam is bezig met de blokkades opruimen en soms heeft het dan ondersteuning nodig. Dit uit zich in andere klachten.

We werken er aan om het zelfhelende vermogen van het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren.

Eerste intakegesprek

Meld je aan door de vragenlijst zo compleet mogelijk in te vullen.
Je ontvangt daarna een uitnodiging voor een consult.

Hierbij kun je kiezen tussen een fysieke afspraak of een telefonisch consult.