Begeleiding bij zadelmak maken / doorrijden

Werken aan de hand

Je hebt een jong paard gekocht en bent van plan om zelf te gaan beleren. Het is handig om hierbij hulp te krijgen. Met ruime ervaring met jonge paarden, het goed opletten op stress signalen, een duidelijk stappenplan te maken die in kleine stapjes is opgebouwd gaan we van jouw puppy paard een stoer paard “maken”.

Een goede voorbereiding is het halve werk…
Je kent de uitspraak vast.. Ik zie helaas in de praktijk vaak dat het beleer proces mis gaat doordat we te snel willen. Het is belangrijk om een goede basis te maken. Dit betekent dat jullie moeten leren communiceren met elkaar (Dat je paard ook begrijpt wat je met een bepaalde hulp bedoelt), dat je paard zijn lichaam goed leert kennen en weet te controleren, dat je paard al voldoende links-rechts balans heeft om een ruiter te kunnen dragen maar ook dat je paard mentaal goed gaat. Een paard wat mentaal uit balans is, kun je moeilijk mee werken en nieuwe dingen leren.

Geef je (jonge) paard de juiste basis mee en je zult hier voor de rest van zijn/haar leven plezier van hebben

Ik vind het belangrijk om die juiste basis mee te geven. Deze bestaat natuurlijk eerst uit grondwerk, werken aan de hand, maar dingen als trailerladen, verkeersmak maken, “enge” dingen trotseren… Het zijn wat mij betreft allemaal dingen die erbij horen.

We gaan in rust, maar vooral met respect naar het paard toe stapje voor stapje je paard opleiden van de peuterspeelzaal, via de basisschool naar de middelbare school en als je wilt… ook nog naar de universiteit. We bieden alles in stapjes aan en als de dingen goed gaan kun je daar op eigen tempo redelijk vlot doorheen, maar zijn er dingen die lastig zijn? Dan kun je daar even wat extra aandacht aan besteden.

Het opleiden van een paard kost tijd. Niet elk paard gaat even snel en ik denk dat het belangrijk is om dat ook te respecteren.

Traject 1


We gaan samen 1x per week aan de slag met het stappenplan. We kijken naar wat er goed ging, wat er verbeterd kan worden en waar jullie voor de volgende training heen gaan werken (huiswerk)

Traject 2


We gaan samen 2x per week aan de slag met het stappen plan. Samen kijken we naar wat er goed ging, wat er verbeterd kan worden en werken we aan de nieuwe stappen, samen.

Traject 3


We trainen samen 1x in de 14 dagen. Hierbij kijken we naar het stappenplan, wat is goed gegaan in de tussentijd en wat kan nog verbeterd worden. Er is veel ruimte voor huiswerk in dit traject.