Lessen onder het zadel

De basis van het paardrijden ligt altijd bij de dressuur. In de afgelopen jaren merk ik steeds vaker dat dressuur als wedstrijdonderdeel wordt gezien en niet meer als het trainen van het lichaam van je paard. Het rekken en strekken, je paard en jezelf in balans brengen en daarmee samen tot grotere prestaties komen. Ook als recreatie ruiter die graag buiten rijdt is het belangrijk om je paard te trainen om op langere termijn je paard gezond te houden.

Als fanatiek wedstrijdruiter is dit zo niet nog veel belangrijker natuurlijk. Je verwacht grote prestaties van je paard, bijvoorbeeld in het springen. Is het dan eerlijk naar je paard toe als zijn spieren niet goed getraind zijn? Als je paard niet goed weet hoe hij zijn of haar lichaam moet gebruiken, kan je dan grote prestaties verwachten?
Daarom is de dressuur zo verschrikkelijk belangrijk voor elke ruiter.

In de lessen…

..gaan we op zoek naar een paard en ruiter in balans. Als jullie samen in balans zijn, de communicatie goed is gaat je paard ook beter reageren op je hulpen, is het paard meer gehoorzaam, voelt zich vrolijker…

Ik geef dressuurlessen met de insteek van het Centered Riding en de klassieke/academische rijschool. Het aangespannen maar in ontspanning rechtgerichte paard. Dit zijn vele “dure” woorden bij elkaar, maar waar het in het kort op neer komt… Een ruiter in balans is een paard in balans, een paard in balans is een ontspannen paard en vanuit daar zoeken we de aanspanning op zodat het paard de oefeningen vanuit de dressuur aan kan. Het rechtrichten van het paard is niet meer dan het recht laten lopen, zodat op alle benen het gewicht correct verdeeld wordt.
Een paard wat zich aan beide kanten fijn laat rijden, zonder getrek, in een mooie aanleuning wil komen is mijn doel in de lessen. Een paard wat zijn lichaam gebruikt, op 4 benen loopt en mentaal sterk genoeg is om het werk aan te kunnen.

Lessen naast je reguliere lessen..

Het blijft toch altijd een dingetje… tenminste voor veel mensen. Lessen naast je reguliere lessen. Een andere frisse blik kán wel zeer nuttig zijn om samen weer verder te kunnen. Ik vind het altijd erg prettig als mijn leerling vertelt “ik ben bij …. geweest en die zei …. Kunnen we daar ook iets mee?”
Als instructeur denken we heel gemakkelijk in ons eigen straatje en dat is helemaal niet erg, maar soms is het wel fijn om eens uit dat straatje gehaald te worden. Dit doe ik dan ook graag voor anderen.
Wil jij eens een frisse blik laten gaan over je training? Dit kan eenmalig zijn, of bijvoorbeeld in een kort trainingstraject.

Houding, zit en balans

Ik ben er van overtuigd dat als je als ruiter goed in balans zit, op de juiste manier met je paard communiceert door middel van je lichaamshulpen je met elk paard alles kunt bereiken wat je maar wilt.

In al mijn lessen en trainingen staat houding, zit en balans eigenlijk altijd centraal. Want met welke hulpvraag je ook komt, de oplossing ligt meestal in 1 van die 3 woorden.
Vooral aan het “Hoe en waarom” besteed ik veel aandacht aan. Ik vind het belangrijk uit te kunnen leggen waarom je iets doet en hoe je iets doet. Als je dit nl. leert voor jezelf kun je altijd jezelf weer opnieuw corrigeren en jezelf en je paard helpen als het weer even mis gaat.

Deze kennis, deze informatie haal ik voornamelijk uit de Centered Riding methode. Een zeer interessante methode die je bewust leert paardrijden en met kleine hulpen grote resultaten laat zien.

Dus… Zit jij scheef? Gaan je zijgangen niet zoals je wilt?
Zijn je voltes meestal eitjes? Is je paard niet voorwaarts te krijgen?

Of is je paard juist té voorwaarts?
Heb je last van lichamelijke problemen (na/tijdens het rijden)?
Heb je wiebelbenen of handen die je maar niet onder controle lijkt te krijgen?
Is doorzitten écht een nachtmerrie voor je?
En vooral veel belangrijker.. wil je hier van af? En weer met plezier paardrijden zonder die spanning en frustraties?
Zonder lichamelijke pijnklachten? Zonder angst?

Boek eens een les en laat je verbazen over hoe je met kleine aanpassingen grote resultaten kunt bereiken!
Hierboven staan slechts enkele voorbeelden, maar natuurlijk kunnen we nog veel meer bedenken wat we graag anders zouden zien. Meld je aan met jouw verhaal en samen kijken we naar oplossingen.

Houding en balans van je paard

Natuurlijk ben jij zelf een groot deel van de oplossing, maar ook je paard moet dingen leren over zijn eigen lichaam. Een stukje bewustwording, wát doe ik eigenlijk? Hoe moet ik dingen doen? Als je paard niet goed begrijpt hoe hij de dingen moet doen zal deze gefrustreerd raken of gespannen of gedemotiveerd…. En dat levert allerlei ongewenst gedrag op.
Door middel van oefeningen onder het zadel of tijdens het grondwerk, gaan we deze balans verbeteren en daarmee dus ook het ongewenste gedrag tot het verleden laten behoren.

Alle lessen worden aangepast aan het niveau van ruiter en paard. Dat maakt de lessen zeer geschikt voor jonge paarden, oudere paarden, middelmatige paarden, sportpaarden, recreatie paarden… maar ook volwassenen, kinderen, beginnend of vergevorderd.