Lessen onder het zadel

De basis van het paardrijden ligt altijd bij de dressuur. In de afgelopen jaren merk ik steeds vaker dat dressuur als wedstrijdonderdeel wordt gezien en niet meer als het trainen van het lichaam van je paard. Het rekken en strekken, je paard en jezelf in balans brengen en daarmee samen tot grotere prestaties komen. Ook als recreatie ruiter die graag buiten rijdt is het belangrijk om je paard te trainen om op langere termijn je paard gezond te houden.

Als fanatiek wedstrijdruiter is dit zo niet nog veel belangrijker natuurlijk. Je verwacht grote prestaties van je paard. Is het dan eerlijk naar je paard toe als zijn spieren niet goed getraind zijn? Als je paard veel compenseert om uiterlijk het te doen laten lijken alsof hij goed beweegt, maar innerlijk zoveel compenseert dat het hem pijn doet?
Als je paard niet goed weet hoe hij zijn of haar lichaam moet gebruiken, kan je dan grote prestaties verwachten?
Daarom is de dressuur zo verschrikkelijk belangrijk. Of je nou in de sport rijd, of niet.

In de lessen…

..gaan we op zoek naar een paard en ruiter in balans. Als jullie samen in balans zijn, de communicatie goed is gaat je paard ook beter reageren op je hulpen, is het paard meer gehoorzaam, voelt zich vrolijker…

Ik geef dressuurlessen met de insteek van het Centered Riding en de klassieke/academische rijschool. Het aangespannen maar in ontspanning rechtgerichte paard. Dit zijn vele “dure” woorden bij elkaar, maar waar het in het kort op neer komt… Een ruiter in balans is een paard in balans, een paard in balans is een ontspannen paard en vanuit daar zoeken we de aanspanning op zodat het paard de oefeningen vanuit de dressuur aan kan. Het rechtrichten van het paard is niet meer dan het recht laten lopen, zodat op alle benen het gewicht correct verdeeld wordt.
Een paard wat zich aan beide kanten fijn laat rijden, zonder getrek, in een mooie aanleuning wil komen is mijn doel in de lessen. Een paard wat zijn lichaam gebruikt, op 4 benen loopt en mentaal sterk genoeg is om het werk aan te kunnen.


Houding en balans

In de lessen wordt aandacht gegeven aan zowel de houding van de ruiter als het paard. Ik denk dat je beide nodig hebt om samen in balans te kunnen komen. In de lessen worden de focuspunten in kleine stapjes geknipt zodat je daar in je eigen tempo doorheen kunt werken. Sommige dingen gaan nu eenmaal natuurlijker dan andere dingen. En dat is helemaal niet erg.
Je paard moet echter wel de tijd krijgen om dingen te leren over zijn eigen lichaam. Een stukje bewustwording, wát doe ik eigenlijk? Hoe moet ik dingen doen? Als je paard niet goed begrijpt hoe hij de dingen moet doen zal deze gefrustreerd raken of gespannen of gedemotiveerd…. En dat levert allerlei ongewenst gedrag op. Dat willen we juist proberen te voorkomen.

Alle lessen worden aangepast aan het niveau van ruiter en paard.
Door het aanbieden in eigen tempo worden jullie samen een echte combinatie

Leuke afwisseling

Het dressuurmatig trainen kan soms best lastig zijn. Door alles in kleinere stappen op te delen word het al leuker omdat je meer resultaat ziet. Maar daarnaast werk ik in de lessen ook graag met balken en pionnen. Zo heb je meer focuspunten, verbeter je coördinatie en balans en maak je de moeilijke of saaie trainingen een stuk leuker en speelser.
Uit onderzoek is gebleken dat jij, maar ook je paard spelenderwijs zoveel beter én sneller leren.

Denk jij…

Dit is wat voor ons?
Vraag je les aan!