Wat is grondwerk nu eigenlijk?
Grondwerk is alles wat je met je paard op de grond kunt doen of wilt doen. Vanaf de grond trainen levert veel voordelen op omdat je paard de oefeningen al begrijpt voordat je van bovenaf de aanwijzingen geeft. Maar onder grondwerk valt ook “help ik kan mijn paard niet uit de wei krijgen” of andere communicatie problemen.

Waar uiten communicatie problemen zich nou in?

  • Niet mee wandelen wanneer jij loopt
  • Je paard wil niet mee uit de wei
  • Je paard doet niet wat jij van hem of haar vraagt -> Dit kan ook onder het zadel gebeuren
  • Heftigere uitingen zijn steigeren en wegrennen

    Dit beïnvloed heel erg de dagelijkse omgang met je paard en hoeveel plezier je daar nog in hebt, toch?
    Het hoeft niet altijd heel erg groot te zijn om een probleem te mogen heten. Als er dingen zijn waarvan jij denkt “dat vind ik toch wel een beetje vervelend, maar ach het hoort er bij” dan zou een grondwerkles misschien al een goede uitkomst kunnen bieden.

Naast communicatie kun je je paard ook trainen vanaf de grond

Vanaf de grond je paard trainen kent vele voordelen.

  • Je paard heeft geen extra gewicht op zjin rug waarmee het paard meer uit balans gehaald kan worden
  • Je kunt zien wat je paard doet, vaak is dit anders dan wat je voelt als je er op zit
  • Moeilijke oefeningen kun je op lichaamstaal makkelijker aan leren dan vanaf de rug van je paard
  • Het paard heeft alleen met zijn eigen lichaam rekening te houden
  • Je paard begrijpt hoe zijgangen moeten en kan dit dus beter uitvoeren.
  • Als je paard tijdelijk niet getraind kan worden onder het zadel, of in een revalidatie traject is het fijn om je paard onbelast te trainen zonder dat hij/zij steeds rondjes moet lopen op een cirkel waarbij het paard niet leert hoe z’n lichaam correct te gebruiken en de kans dat de blessure terug komt erg groot is.

Kortom..

Voor mij is grondwerk enerzijds een leuke afwisseling voor naast t rijden, maar ook wanneer het paard even niet zo fit is, een blessure heeft (gehad), nog erg jong is en alles nog moet leren..
en anderzijds een manier om de communicatie goed te maken en te houden.

Grondwerklessen zijn altijd gericht op proprioceptie, ofwel bewustzijn, correct gebruik van het lichaam,
balans (fysiek en mentaal) en benader ik altijd op een creatieve manier.

Hoe gaat een grondwerk les nu in de praktijk?

Allemaal leuk, de redenen waarom we dit meer zouden moeten doen.. maar hoe gaat dat dan eigenlijk?
Omdat op de grond werken met je paard best een ruim begrip is, vraag ik van te voren altijd naar wat je doel is van het grondwerken. Juist omdat er zoveel keuze is is het hebben van een doel belangrijk en daarop kunnen we de lessen aanpakken.

Door mijn ruime ervaring en het bestuderen van de verschillende bestaande methodes heb ik een eigen werkwijze ontwikkeld waarmee we zowel op het gebied van communicatie als lichaamsgebruik meerdere kanten op kunnen.

De mogelijkheden zijn

  • Het los werken met je paard
  • Het dressuurmatig trainen aan de hand
  • Rek, strek, Fit en soepel training
  • Revalidatie training
  • Longeren aan de enkele lijn

Door niet vast te houden aan 1 vaste methode is er eigenlijk voor elke combinatie een manier te vinden om te kunnen grondwerken. Als je iets doet wat je eigenlijk vrij natuurlijk af gaat, dan gaat dit ook veel makkelijker en zul je meer plezier hebben aan het grondwerk.
Als jij je nl teveel moet wringen in een methode “omdat het zo hoort” zal je paard haarfijn aanvoelen dat jij niet oprecht en jezelf bent. Hierdoor is de kans van slagen veel kleiner.

Doelen

Grondwerk wordt ook wel Natural Horsemanship genoemd. En het doel van de grondwerklessen is dan ook leren hoe je paard communiceert, denkt, de mensen wereld ervaart en daarop kunnen inspelen en met je paard communiceren.
Je paard zal hierdoor veel meegaander en mee werkender worden omdat deze nu precies begrijpt wat je eigenlijk precies wilt.
Het doel is om het paard zowel fysiek als mentaal in balans te krijgen, deze zal zich daardoor veiliger voelen en beter presteren.