Grondwerkles

Grondwerk… Het is wat mij betreft zo’n woord waarbij je hele grote dingen verwacht. Toch gaat grondwerk er eigenlijk alleen maar om hoe jij communiceert met je paard als je er naast loopt of staat. En dat is natuurlijk wel een groot onderdeel van de dagelijkse omgang met je paard… Waardoor het wel grote verschillen kan maken hoe je communiceert met je paard.

Ondervind jij wel eens problemen met je paard als je met hem/haar wilt gaan wandelen? Of dit nu van de wei naar de stal is, of andersom… of dat je op een mooie zonnige dag denkt laten we eens lekker even gaan wandelen… Dit wil je graag op een ontspannen en fijne manier doen.
In welke situaties gaat jullie communicatie nog meer niet helemaal zoals gewenst? Eigenlijk kun je deze oefeningen altijd en overal inzetten.

Ook zeer geschikt voor jonge paarden om ze dingen goed aan te leren.
Want… alles wat goed aangeleerd is hoef je niet meer af te leren….

Naast communicatie kun je je paard ook trainen vanaf de grond

Heb je eigenlijk geen problemen met je paard en kunnen jullie goed communiceren met kleine signalen? Dan kun je grondwerk inzetten om je paard toch te trainen, zonder dat je erop zit. Dit is ideaal als je paard bijvoorbeeld moet revalideren, maar ook jonge paarden of gewoon ter afwisseling….

Bij trainen kun je denken aan het longeren zonder hulpteugels of los longeren (wat overigens ook weer de communicatie tussen jullie zeer goed zal doen!). Ook werken aan de hand valt onder het grondwerk. Je kunt hiermee allerlei verschillende dingen trainen. Van links-rechts balans, tot een meer dragend achterbeen maar ook het aanleren van de zijgangen.

Het fysiek trainen van je paard zonder dat je erop zit kent vele voordelen. Je kunt zien wat er gebeurt, hoe je paard zijn of haar lichaam gebruikt en waar de verbeterpunten zitten. Dit kun je moeilijk zien als je erop zit en zo heb je vaak iemand nodig die er naast staat. Ook krijgt je paard veel meer de kans om zijn eigen balans goed te ontwikkelen waardoor deze jou beter kan dragen. Je verkleint hiermee de kans op lichamelijke problemen (denk aan rug en pees problemen) maar ook de kans op ongewenst gedrag zal aanzienlijk verminderen. Je communicatie vanaf de grond is voor het paard nl. duidelijker dan vanaf zijn rug als je hem / haar iets nieuws wilt aanleren (zoals bijv. de zijgangen).

Methodes

Ook binnen het grondwerk zijn er verschillende methodes. Meestal worden ze iets met Natural Horsemanship genoemd. En eigenlijk is dat misschien ook wel de beste benaming. Het op natuurlijke wijze aanspreken van je paard. Je zult merken dat je paard daardoor veel meegaander en meer meewerkend wordt omdat deze begrijpt wat je nu eigenlijk precies wilt. Ook gaat hij/zij zich beter in zijn vel voelen als je paard meer in balans komt lichamelijk. Je paard voelt zich veiliger en kan daardoor beter presteren.

De bekendste methodes zijn toch wel Monty Robert, Emiel Voest, Pat Parelli, Warwick Schiller en misschien ken je Tristan Tucker ook wel. Elke methode heeft zijn voor en nadelen en daardoor vind ik het belangrijk om ook hier weer bij verschillende methodes te kijken en er van te leren. Zo kan ik in elke situatie en bij (bijna) elke hulpvraag je helpen met de juiste weg. Ik vind het namelijk belangrijk dat je niet teveel afwijkt van je eigen gedragingen om de overgang naar de nieuwe methode gemakkelijker en soepeler te laten verlopen.

Naast de bekende methodes heb ik ook hier weer een aantal eigen dingen bedacht en uitgeprobeerd en gelukkig mogen concluderen dat dit erg goed werkt.

Grondwerklessen zijn altijd gericht op proprioceptie, ofwel bewustzijn, correct gebruik van het lichaam, balans (fysiek en mentaal) en benader ik altijd op een creatieve manier.

Uitproberen?