Gedragsproblematiek / Rijproblemen

Hoewel ik liever niet in problemen spreek, maar in obstakels die overwonnen kunnen worden kon ik voor deze pagina toch geen betere titel bedenken.

Loop jij tegen dingen aan die je graag anders zou zien? Zogenoemde obstakels, ongewenst gedrag zowel aan de hand als onder het zadel? Dan help ik je graag verder.

Er bestaat een oplossing, waardoor jullie samen weer plezier kunnen hebben.
Samen aan het werk kunnen, zonder angst of frustratie.

Obstakels of ongewenst gedrag is een vrij groot begrip. Het gaat van niet goed kunnen mee lopen, of vaststaan, schrikgedrag aan de hand of onder het zadel, valt het paard je aan? Maar ongewenst gedrag kan ook betekenen dat je paard niet voorwaarts te krijgen is, of juist zo voorwaarts is dat hij/zij alleen langzamer gaat als je maar aan de teugels blijft trekken. Je kunt ook denken aan je voltes die nooit rond worden omdat je paard maar over die schouder blijft weglopen of niet stilstaat tijdens het opstappen.

Er zijn nog veel meer dingen te bedenken die ongewenst zijn, die we liever anders zien. Soms kan het ons tot waanzin drijven en kan het een reden zijn om het paard te verkopen. Vaak is dit gedrag een samenhang van communicatie tussen begeleider/ruiter en paard en een stukje aangeleerd gedrag doordat het paard per ongeluk zijn beloning steeds heeft gevonden in het ongewenste gedrag.

Een succes verhaal valt of staat met tijd

Om het ongewenste gedrag om te keren naar gewenst gedrag is tijd nodig. De methode waar ik gebruik van maak zijn geen quick fix methodes, maar manieren die je leren bewust te zijn van de signalen die jij zelf af geeft. De communicatie van je paard is nl. altijd een reactie op jou als begeleider/ruiter.
Samen gaan we kijken naar de juiste weg, en daarin ben ik altijd bereikbaar voor ondersteuning. Tussen de fysieke trainingen door is het áltijd mogelijk om d.m.v. een filmpje contact op te nemen zodat ik je verder kan helpen.

Werkwijze

Zoals eigenlijk met alles wat ik doe maak ik ook hier weer gebruik van een combinatie van meerdere methodes. Ik ben er nl. van overtuigd dat geen enkel paard hetzelfde is, maar ook ieder mens op zijn eigen manier leert en de dingen naar zijn of haar beste weten doet. Als we teveel van die natuurlijke reacties gaan willen veranderen krijg je een gedwongen sfeer en die leidt vaak weer naar die negatieve spiraal. Dit wil niet zeggen dat we alleen maar binnen de comfort-zone blijven en zal de les hier en daar best heel erg confronterend kunnen zijn. Toch probeer ik dit altijd zo positief mogelijk te benaderen om daarna ook weer verder te kunnen. Open staan voor, zonder vooroordelen, zonder verwijten naar jezelf… Alleen zo kun je de communicatie verbeteren en daarmee het gedrag van je paard.

Afhankelijk van welk obstakel je wilt aanpakken beginnen we met een grondwerk les of als het probleem zich specifiek alleen onder het zadel voordoet gaan we direct naar een les onder het zadel. De eerste les is altijd een les van 60 minuten, daarna is een half uur les ook mogelijk.

Voor wie?

Ik pas het niveau van de lessen aan het niveau van de ruiter / begeleider, maar ook aan het niveau van het paard. De lessen zijn daarom voor iedereen geschikt. Ook als je al over veel kennis beschikt zal je altijd in de les een “aha” moment ervaren.

Heb jij een paard die ongewenst gedrag laat zien? En wil je daar van af?